Blogg

Vecka 31 och 32

Efter ett välbehövligt sommarlov samlades vi alla igen den 1 augusti.
Nu är vi uppe på Skantzen och invigde – den inte riktigt klara – Skantzenscenen.
I tryckande värme, förstås.
Under dessa båda veckor har alla skådisar och musiker hittat plats för kostym, rekvisita
och instrument. Verkar fungera smidigt.
Så har vi naturligtvis repeterat! Scenen är betydligt större än vi trott, så det har varit
mycket pusslande med ut- och ingångar samt vars och ens placering på scenen.
Ett genomdrag igår, den 12 augusti. Gick riktigt bra, trots ihållande regn!

Så nu är vi på väg – dit, Där Drömmar Blir Til

Vecka 25-26

DSC_0003

I skrivande stund sitter jag efter att ha varit ute i Hallsta för sista gången innan jag och Nilla tar semester medan Sam har en vecka kvar. De senaste veckorna har det varit mycket praktiskt. Scenen är nästan klar och nu ska det bara dit en massa teknik och sånt.

I förra veckan var det riktigt roligt att bygga scenen tillsammans med en del av våra skådisar. Det var många som ställde upp vilket gjorde att vi kunde sluta riktigt tidigt på kvällen. Det var en härlig insats av alla.

Den senaste veckan har vi byggt trappor, och en del annat samt nu är även bryggan på plats. Trapporna upp till bryggan kommer att byggas av Aros Byggnadsställningar under de närmaste veckorna.

Arbetet med teaterprogrammet fortsätter. Helena Arnell har skrivit fina beskrivningar av tiden som vi berättar om med ett Hallstaperspektiv.

Mats har repat med kör och orkester och spelat in den nya pianisten, Gustav.

Nu tar vi semester från bloggen några veckor men vi ses igen i slutet av juli. Ni från ensemblen läser det här: glöm inte att plugga text!

Vecka 24

Sista repveckan före sommaren! Oj, vad tiden går fort.

I onsdags satte vi Alltid redo med vår inhoppare Johanna. Hon var verkligen säker på sina nya repliker. Scenen lite kortad och känns nu bättre i ”flytet”. Det är också väldigt tillfredställande att se att alla figurer får en möjlighet att ”leva”, dvs att våra skådisar bottnar i sina figurer.

I torsdags hade vi ”pick-nick” uppe på Skantzen, där vi visade scenen – under uppbyggnad – som blir vår spelplats i augusti.
Flera deltagare, även barn med föräldrar, njöt sedan av varandra och bullar från Håkans Hembageri.

Vi pratade också med chefen på kafét och de säljer gärna kaffe till våra besökare i pausen och fixar även förbokning.

Återstår bara att säga GLAD SOMMAR till alla våra fantastiska skådisar, musiker och sångare!
Vi ses igen 1 augusti – vi längtar redan…

Vecka 23

På tisdagen gjorde vi ett genomdrag av akt 1 och på torsdagen av akt 2.
Spännande! Ambitiösa skådisar, som vanligt, som gjorde allt för att minnas och göra rätt.
Det var flera skådisar borta i akt 2, så vi fick läsa deras repliker och försöka få en bild ändå av helheten.
Det känns som om det kommer att funka!
Inte minst fick vi idéer till hur vi ska lösa övergångar på ett smartare sätt. Lite omarbete blir det inför repen i augusti. Vad som slår oss är att det finns många fina och duktiga skådisar i Hallsta. Billy, som framför allt regisserat professionell teater under de senaste åren, har varit lite otålig. Men under genomdragen har vi sett saker och gestaltningar som fått oss att tappa hakan.

På nationaldagen höll Nilla ett tal på Skantzen. Hon hade blivit ombedd av kommunen att berätta lite om Där drömmar blir till, som ju ska spelas just på Skantzen.
Lite historia om amatörteatern plus många drömmar, som blivit verklighet för henne just i Hallsta är väl en kort sammanfattning.

Vecka 22

DSC_0105Fortsatt högsommarvärme vilket gjorde våra yngsta deltagare lite okoncentrerade, när vi repeterade scenerna Hemarbete och När radion kom till byn. Vi bestämde att de – utan regissörer – skulle ta den igen på söndag. Och då satt den!

Inga regissörer blev det heller, när vi skulle repetera Alltid redo på onsdagen. Akut magsjuka stoppade resan till Hallsta. Enligt rapport gick det bra och Mias scoutmamma var på plats och tog storlekar på de scoutskjortor vi får låna till skådespelarna.

Härligt med folk som ställer upp!

Folk ställde upp på torsdagen också, när vi hade volontärmöte. Ett par föräldrar lovade att ta ansvar för barnen under föreställningen. Skönt! Risken är annars, – det vet vi av egen erfarenhet – att någon ”försvinner”, glömmer sin entré eller börjar gapskratta bakom scenen.

Vi har också fått en inspicient, dvs den som har huvudansvaret för tekniken bakom scenen. Tufft jobb! Men vi litar fullständigt på den unge man, som tog på sig jobbet.

Vi saknar ännu publikvärdar, biljettförsäljare och någon med ansvar för kostym och rekvisita. Men än är det långt till augusti…

Rekordvärme i söndags och närmare 40 skådisar svettades inomhus. Vi gjorde de större scenerna med både kör och orkester. Tårarna rann på oss åskådare, när de finska krigsbarnen stod på rad framför publiken och tittade dem allvarligt i ögonen, när den finska mamman – långt borta i Finland – sjöng ”Var är ni nu?”. Och då var det full koncentration.

Vi kan inte annat än imponeras av alla svettiga skådisar som, med manusblad som solfjädrar, svarade ett enhälligt ”JA!” på regissörens fråga: ”Ska vi ta det en gång till?”

Vi bröt i alla fall nästan två timmar före utsatt sluttid, så att de tappra skulle hinna ta sig ett dopp.

Vecka 21

Fortsatt härligt sommarväder ute och entusiastiska deltagare inne. 

I tisdags dansades det tango i Kulturhuset och kostymprovning inleddes av Kajsa.

Vi lyckades skrapa ihop det mesta och många hade med sig egna förslag. Nu börjar det bli styr på allt detta. Mycket jobb med tanke på att det är över 100 roller som skall få kläder på sig.

Vår affisch är också snart klar. Den har designats av Idébild, som gjort en väldigt bra sammanfattning av vår historia till bild, som andas precis det som vi vill att den ska berätta.  Susanna och Leif på Idébild ville ha ett kärlekspar på affischen och vi pratade med Eric och Nadja, som spelar de två som gifter sig i slutscenen. De skulle ha en ”look” av filmstjärnor från femtiotalet och Agnes Arnell sminkade de två utifrån det.  Allting blev precis som vi ville och nästa vecka kan vi trycka affischen.

Nu finns det också biljetter att boka på ticketmaster Senare kommer man också att kunna köpa biljetter på Hallstahammars bibliotek.

I onsdags fortsatte vi med kostymprovning och hann också med att repetera ”Framtids-branschen”. Det är härligt att jobba med skådisarna, som med jämnmod bara fortsätter att jobba och accepterar alla våra konstiga förslag. Scenen utspelar sig på 90-talet och handlar om en pappa som försöker peppa sina döttrar att drömma och inte alltid vara så negativa. Det var ju en tid då Hallsta skulle bli den nya filmmetropolen i Sverige. 

I torsdags sammanfattade vi de behov av kostym, som fortfarande återstår. Kajsa gjorde en vända till förrådet och förhoppningsvis har vi nu nästan allt. Ingegerd Svednell har lovat att jaga resten.

Vi har stort hopp om våra drömmar.

Vecka 20

Trots den oväntat tidigt gassande sommarsolen kom nästan alla våra musiker, sångare och skådisar till repetitionerna. Fantastiskt!

På tisdagen den 15 maj jobbade vi med inledningsscenen ”På väg”.
Vi vill berätta hur människor sedan urminnes tider befunnit sig på väg. Från krig, svält, otrygghet till ett hopp om ett bättre liv.
Eftersom vi berättar 100 år av Hallstas historia, startar vi med de människor som var på väg 1918 och fram till idag. Till Hallsta bland annat. Med hopp, med sorg, med saknad, med framtidstro.
Ensemblen delades in i fyra grupper, som skulle röra sig – på väg – åt olika håll för att sedan mötas. Det tog sin lilla tid, men det känns som om det kommer att bli ett häftigt öppningsnummer. Nästan 70 personer i bild!

Onsdagen den 16 maj var det dags för öppningsscenen i akt 2.
Där handlar det om Hallsta hammare, som aldrig ska sluta slå. Drömmen är att kalla publiken till sina platser efter pausen med ljudet från äkta gamla städ och hammare; så som det låtit i smedjan i mer än 300 år.
Direkt därpå skådar vi Bultströmmen. Strömmen gestaltas av fem unga tjejer med cykelstyren. Härligt grepp!
Och naturligtvis samlas successivt alla övriga skådisar som ”hallstingar” för att se och återuppväcka minnet av den Bultström, som var en verklighet för några decennier sedan.
Kören, förstärkt med tre mogna manliga röster, gjorde tillsammans med orkestern en strålande bakgrundsinsats.

Vi har också haft två interna produktionsmöten. Bl a har vi besökt spelplatsen, som nu håller på att byggas. Det blir fint!
Vi har också pratat om den internationella mini-marknaden, som ska hållas på spelområdet runt föreställningarna och bestämt att ha ett möte med volontärer (vi behöver mycket hjälp runt omkring) den 31 maj.
Marknadsföring och biljettförsäljning är också på gång.

Puh, mycket är det – men än finns både tid och lust!